Aflu Online

Afla si tu ceea ce te intereseaza

cel-mai-bun-mod-de-a-prepara-carnea-in-acest-fel-nu-este-cancerigena

Cel mai bun mod de a prepara carnea: In acest fel nu este cancerigena!!!

Desi expertii avertizeaza ca friptura preparata pe gratar, la temperaturi ridicate, poate creste riscul de cancer, Melanie Polk, director de educatie nutritionala de la Societatea americana de cercetare a cancerului, sustine ca acest risc poate fi contracarat.

Cum? Prin marinarea carnii inainte de a fi asezata pe grill. De altfel, mai multe studii au aratat ca marinarea produsului ce urmeaza a se transforma in friptura (carne de pasare, vita, porc, peste) scade aminele heterociclice (HCA), compusi cu potential cancerigen, eliberati atunci cand carnea se afla la temperaturi de peste 160 de grade Celsius.

 

HCA sunt vazuti ca posibili factori de risc pentru cancerul de stomac, ficat, piele, san, plamani si cancerul colorectal.

“Atunci cand alimentele bogate in proteine sunt expuse la flacara directa si fum, exista posibilitatea de a produce HCA”, precizeaza Melanie Polk. “Nu este nevoie sa eliminati complet din dieta alimentele preparate la gratar, insa, daca vreti sa diminuati puterea cancerigena, luati-va masuri de precautie”, a completat specialistul.

Si oamenii de stiinta de la “Lawrence Livermore National Laboratory”, California, au ajuns la concluzia ca marinarea carnii de pui poate reduce HCA cu aproape 99%. “Nu conteaza ce se utilizeaza pentru marinat”, spun ei, dar foarte bun ar fi “amestecul din ulei de masline, zahar, lamaie, sare, mustar si usturoi”.

 

Potrivit unui studiu publicat in “Natural Medicine Journal”, o alta metoda ar fi marinatul carnii in bere, in special in berea Pilsner si neagra, injumatatindu-se astfel formarea compusilor periculosi.

Cercetatorii inca nu sunt siguri de ce marinarea carnii da astfel de randamente. Unii cred ca raspunsul se afla in antioxidantii din ingredientele tipice folosite pentru marinat, cum ar fi otetul, sucurile de citrice, verdeturile, condimentele și uleiul de masline. “S-a dovedit”, opineaza Melanie Polk, “ca vitaminele si fitochimicalele poseda calitati anti cancer”.

 

De asemenea, acelasi specialist recomanda alegerea carnii slabe pentru gratar si nu coastele sau carnatii, iar timpul de preparare a unei fripturi pe grill sa fie mai scurt, la temperaturi joase, ca sa nu dam posibilitatea substantelor cancerigene sa-si faca aparitia.

Sursa

Comentarii

Comentarii